Selecteer een pagina

Kun jij het ware cadeau ontvangen?

Aan de vooravond van Sinterklaas en met kerst in het vooruitzicht nodig ik je uit je af te vragen of jij, in elke ontmoeting, in elke ervaring en bij elk feest het ware cadeau kunt ontvangen. Niet het materiële dat je vader, moeder, broer, zus of vriendin voor je heeft uitgezocht, maar wat daar doorheen komt. Dat wat niet persé in stoffelijke vorm hoeft te worden, of zelfs kán worden gegeven. Dat wat meestal over het hoofd wordt gezien, niet wordt herkend of gevoeld.

Dat ‘gegeven’ (dat wat gegeven is) kan alleen innerlijk ontvangen worden, en zou dat niet het grootste geschenk zijn? In mijn dagboek bericht ‘het geschenk van vertrouwen’ beschreef ik even geleden hoe ik mijn vriend en collega Joseph vertrouwen gaf. Daarmee bedoel ik niet dat ik hem vertelde dat ik hem eindelijk kon vertrouwen. Ik deelde met hem dat ik het geschenk van vertrouwen in mijzelf kon ontvangen. En dat was meteen hét geschenk en dus ook zijn geschenk. De gelegenheid om in zichzelf vertrouwen toe te laten/te ontvangen. Het diepe vertrouwen in de bron, in Christus, in de leegte.

En zo een cadeau bedoel ik. Als jij met je familie of vrienden samen bent voor Sinterklaas, kerst of oud en nieuw, kun jij dan het gegeven, het geschenk, in jezelf ontvangen. Met Joseph kon ik het delen maar dat is niet eens belangrijk. Het gaat er alleen maar om dat jij het kunt ontvangen in jezelf.

Zo vierde ik afgelopen zondag Sinterklaas met mijn gezin, het gezin van mijn jongere broer en de opa’s en oma’s. In de onvoorwaardelijkheid van deze familiekring merkte ik hoe ik bijna zo ver ben dat ik niets meer nodig heb in de stof. Geen materiële cadeau’s, spullen of geld. En met het wegvallen van die conditionering bevond ik mij in een ruimte van licht. In die ruimte ontving ik in mijzelf de vanzelfsprekende zorg voor de ander op aarde terwijl ik daarvoor niet meer van de wereld hoef te zijn. Ook ontving ik de moeiteloze dienstbaarheid waarin ik onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig zo zuiver als ik nu kan aanwezig ben. En in de kern ontving ik in mijzelf de keuze om de stilte, de leegte, het geestelijke te betreden en van daaruit te gaan leven. Een groot geschenk dat niet alleen voor mij maar voor iedereen een groot cadeau is. Iets dat niet voor mij of van mij is en tegelijk mij mogelijk is in mezelf toe te laten. Ik ontvang.

En ik volg meer van de beweging: ik hoef niet meer in de creaties te blijven. Het oude bekende geaard zijn en aanwezig zijn verschuift. En dat is het geschenk dat ik morgen met Sinterklaas aan mijn vrouw zal geven (zal ontvangen in mijzelf). Mijn aanwezigheid hier heeft geen ankers in karma, pijn en lijden of schuld en het moeten inlossen daarvan meer nodig. Ik neem afscheid van mijn ziel. Ik heb geen zielenrelatie meer nodig in de stof om hier houvast te vinden. Ik ontsla mijn vrouw daarom morgen uit de taak om mij vast te houden in de zielenvelden, het karma en tijd en ruimte. En wat een bevrijding zal dat zijn. Dan kunnen we elkaar in de leegte, in de geest, in de stilte gaan ontmoeten. Wat een ‘gegeven’. Ik ontvang.

Herken jij het ware cadeau dat door jou heen komt of gaat komen?

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

ONTVANG NU HET
GRATIS E-BOOK!

 

OEFENING IN VERTROUWEN

Met deze oefening in vertrouwen neem je op eigen kracht stappen om vertrouwen binnenin jezelf terug te vinden en te herstellen.

You have Successfully Subscribed!