Selecteer een pagina

Dagboek over Levend Meesterschap – dag 18

Wat empathie werkelijk is – de illusie van de spirituele bypass

Om empathie te begrijpen is het wezenlijk te weten wat het verschil is met sympathie of medelijden. Stel je het volgende plaatje dat ik een tijdje geleden voorbij zag komen voor:

In een vloer zit een gat met een ladder naar beneden. Onderaan de ladder zit iemand die een intensief proces doormaakt. De sympathisant gaat een paar treden naar benden, buigt zich voorover tot zijn/haar hoofd onder de vloer door komt en vraagt ‘hoe gaat het met je?’. De ander beneden zegt ‘slecht’. Antwoord: ‘gut, wat erg voor je’. Wie empathie kent gaat helemaal naar beneden, gaat daar bij die ander zitten en vraagt wat hij/zij voor de ander kan betekenen, is aanwezig en luistert. Niet geïnteresseerd of vanuit medelijden, maar aanwezig als licht in het duister, op de kale rotsbodem waar zo weinig mensen naartoe durven te gaan.

En ja, die beweging daar naartoe is intens. Het duister betreden en de persoonlijke, de ziele- en de collectieve pijn die opgeslagen en gecreëerd is onder ogen zien kan onbegonnen werk lijken. Maar alleen daar is de werkelijke ontmoeting, op die kale bodem, middenin die pijn. Ken je diezelfde pijn in jou, ben je diep het zwart in gegaan en leef je op die bodem, dan pas kun je weten wat empathie is. Dan pas begrijp je de manipulaties en dominanties die uit de kast komen om te voorkomen die pijn te moeten voelen. Dan pas doorzie je de collectieve remise waarin zoveel mensen leven, en ja, ook vele spirituele bewegingen en groepen elkaar vasthouden in een blije, zwevende illusie van licht en liefde.

Door de afgelopen 5 jaar heen hebben mij regelmatig mensen gevraagd ‘is dat nou echt nodig?’. En hoe vaak heb ik niet getwijfeld, gezocht en niet gevonden. Er is geen andere weg. Ankering van je licht op aarde gaat dwars door de hele creatie en dus ook het geheel van de pijn van alles dat gebeurd is en nog zal gebeuren heen. De ontheiliging, de ontering, misbruik, geweld, oorlog en de grote collectieve trauma’s. Op alles ben je aangesloten. Leren op een nieuwe manier, in beheersing en meesterschap in pijn aanwezig te zijn is daarom wezenlijk.

Vandaag was ik met de retreatgroep onderweg op een mooie krachtplaats. Binnen in het kerkje van een klein dorp nodigde ik ieder van de deelnemers uit om ten overstaan van een ander de volgende woorden uit te spreken:

Ik zie jouw pijn
Ik hoor jouw pijn
Ik voel jouw pijn
Ik ken jouw pijn
Omdat ik weet wat empathie is

Een hele krachtige ontmoeting waarin alle valse semi-volwassen en spirituele identiteiten uiteen vielen en ieder van ons naakt stond met zijn of haar pijn. Het bewust en volledig ervaren daarvan betekent integratie, eigendom en dus beheersing (niet controle) daarvan. Een volledig mens met licht en donker in balans.

Aan het einde van de inwijding kwam de vrouw die diep contact maakte en uitdrukking gaf aan de pijn, in overgave de hele pijn in zich omhoog liet komen, tot het besef dat waar zij dacht dat het licht was een duistere eenzaamheid is. En daar keerde alles om, en bleek waar eerst het duister leek te zijn nu het licht te zijn. Hier op aarde, in dit lichaam, midden in de wereld en midden tussen de mensen. In de integratie daarvan is Levend Meesterschap. En dat is waar ik voor sta.

  

Over dit dagboek

Regelmatig deel ik inzichten, ervaringen, informatie en belevenissen over het proces van openen in Levend Meesterschap, multidimensionaal leven, een nieuwe werkelijkheid en de terugkeer van het heilige op aarde. Ik geniet ervan om in de vibratie van het nieuwe te schrijven en hoop dat mijn woorden je inspireren.

En, ik merk dat in deze vorm aandacht geven aan wat er in mij nieuw tot leven komt heerlijk is om te doen. Ik zie dat ik daarmee voeding geef aan een breed draagvlak voor wat ik vurig wens tot leven te zien komen in de vorm en op aarde: een verlichte nieuwe mensheid. Veel lees- en voelplezier.

Chris Pouw

Ontvang Updates

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

ONTVANG NU HET
GRATIS E-BOOK!

 

OEFENING IN VERTROUWEN

Met deze oefening in vertrouwen neem je op eigen kracht stappen om vertrouwen binnenin jezelf terug te vinden en te herstellen.

You have Successfully Subscribed!